At Modern Luxury, connection and community define who we are. We use cookies to improve the Modern Luxury experience - to personalize content and ads, to provide social media features and to analyze our traffic. We also may share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. We take your privacy seriously and want you to be aware that we have recently made changes to our Privacy Policy, which can be found here.

I AGREE
    

New Flip Trick, No Deck Required

Lauren Murrow | December 28, 2012 | Story Architecture

MOST RENOVATING HOMEOWNERS gamely volunteer that they want to be hands-on, but British software consultant Michael Burn has the calluses to prove it. When it came time to fabricate the pièce de résistance of his revamped Potrero Hill house—a retractable sunshade featuring a silhouette of the home’s historic streetscape rendered in hand-drilled holes—he would show up after hours at SFOSL Architects’ Dogpatch studio with a six-pack of beer and a power drill. Working alongside project manager (and avid skateboarder) Greg Ladigin, he laboriously perforated a 12-by-25-foot sheet of Skatelite—a material typically used to fashion skate ramps—with 21,756 holes to create the pixilated effect.

Originally built in 1925, the house was an archetypal fixer-upper (“a dump,” as Burn puts it) five years ago when he moved in. “You’d blow a fuse if you ran the microwave while watching television,” he says. “It was 40 degrees in the winter and in the high 90s in the summer.” When he married girlfriend Kathryn Woody, a biotech clinical operations manager who left her beloved Mission district Victorian to join him, the time had clearly arrived for an overhaul.

The newlyweds enlisted Casper Mork-Ulnes and Andreas Tingulstad of SFOSL to expand the 1,575-square-foot bachelor pad into a houseguest-worthy 2,225-square-foot home, staying within a tight budget of $325,000. To add the new space, SFOSL extended the house to 32 feet, going vertical to comply with the block’s strict zoning regulations.

The sleeping and bathing areas remained on the second floor, while the living room was bumped up to the light-flooded third floor. All that separates the living room from the landscaped roof deck is a seamless wall of glass (protected by the retractable sunshade) to capitalize on unobstructed bay views to the south. “When I work from home,” says Burn, “I have the best office in San Francisco.”

The terraced garden below connects to the third floor via a new Skatelite catwalk, which also serves as a breezy hangout for Roxy and Mervin, the couple’s two doted-on Australian shepherd–labs, and allows them to roam freely between the house and the rear yard.

Originally published in the January 2013 issue of San Francisco.

Have feedback? Email us at letterssf@sanfranmag.com
Follow us on Twitter
@sanfranmag
Follow Lauren Murrow
@laurenmurow



Tags:

Photography by: